Ders 13: Elastik Dalgaların Yayınımı









































Ders 13_ Elastik Dalgaların Yayınımı-20230525_150629-Toplantı Kaydı

25 Mayıs 2023, ÖS00:06

1 sa 20 dk 50 sn


Ali Osman Öncel   0:10

Evet değerli arkadaşlar hepinize hoş geldiniz diyorum. Lastik dalgaların yayınımı dersin bu dönem birlikte.

Başladık, dönemin sonuna geldik. Dönemin son dersinde bugün yapacağız.

Ne dersin, oturumu açmaya çalışıyorum. Sabahtan beri ders notunu güncellemek için uğraşıyorum.

Evet, genelde ders anlatan insanlar aydın notu 20 sene anlatanlar da var. Özellikle öğrenciyken.

Fotokopici ilerde ben dersin fotokopi notlarını alırdık.

Gerçekten o fotokopi ilerden takip ettiğimize.

Pek de anlatılan dersin değişmediğini gördük.

Bu da tabii ki motivasyonu azaltıcı bir önemi olan anlatım şekli. O nedenle tabii ki bu şekilde bir anlatımdan ziyade.

Her sene dersleri güncellemeye çalışarak daha zor, daha günceli yakalayarak.

Ders anlatmaya çalıştığım için.

Biraz da benim için öğrencilik gibi oluyor. Her ders öncesi çalışıyorum işte bir saatlik ders için.

En az 10 saat çalıştığını düşünürseniz demek ki 13 hafta ders verdiğinizi düşünürseniz, 130 saatlik.

Bir hazırlık kısmı olduğunu söyleyebiliriz. Tabii herkes bu bu şekilde mi hazırlanıyor? Yani bu şekilde hazırlanmadığını kendi öğrencilik dönemimden.

Anlattığım şekliyle tabii ki ders verenlerin.

Kendini geliştirme durumu da olmuyor. Aynı şeyleri anlatan insanların düşünmek, kapasiteleri donuyor.

E bilgi seviyeleri aynı yerde kalıyor ve bu nedenle de.

Dünyadan kopuk bir akademisyen tipi ortaya çıkıyor. Evet, bu tarz kapsamında ben de gerçekten sizler gibi bir öğrenci gibi çalıştım dersleri hazırlamak için.

Eee önemli zaman harcadım.

Evet bakalım bu dersin kapsamında ne konuşacağız? Tabii ki geçen hafta yapılan dersleri ne yapıyoruz? Her hafta yaptığımız gibi ve blogger sayfamızı üstüne yüklüyoruz. Bu sene ilk defa bu lovers sayfası kullanmaya başladım. Hayalim bir blogger olmaktı ve şu anda bütün derslerim blogger sayfasında youtube ders videoları hem de slaytlar.

Yüklü durumda. O nedenle de öğrencilerimiz tabii ki bu blogger sayfasına ulaşabilirler. Blogger sayfasını kaynak olarak kullanabilirler.

Ve anlamadıkları slayt varsa mesela bu slayt 6 anlamadığınızı düşünürsek.

Altına soru yazabilirler yani ben bunu anlamadım diye soru yazabilirler tabii ki.

Cevap ver biri çıkabilir. Önemli olan insanların ya da öğrencilerin ya da akademisyenlerin anladıkları ile anlamadıklarını ayırt etmesi tabii ki.

Anladıkları kısımı öğretim üyesiyse anlatması, anlamadıkları kısımlar varsa onları da araştırması gerekir. Öğrencilik de böyle bir durum var. Bir slaytta tabii ki en önemli kısım asla anlamadınız kısımdır. O sizin için önemlidir çünkü anlamadığınız için önemlidir. Bu nedenle de bu dersin final.

Proje ödevini hazırlamadan önce slaytları teker teker çevirmenizi her slayt altına. Ben bu slaytta şu kısmı anlamadım, mesela işte bu slaytta verilen üstteki en sağ köşedeki şekilde.

Renklerle gösterilen işte o sembolle ne anlama geldiğini anlamadım. Tabii ki bunu bir not defteri olarak kullanabilirsiniz. Not almak çok önemli çünkü yazılı olarak almış olduğunuz bu notlar aslında orada kalıcı oluyor ve daha sonra geri döndüğünüzde anlamadığınız şeyleri belki bir sonraki derste anlamış olabiliyorsunuz ve şu şekilde düşünebiliyor musunuz bu dersin?

Bu bölümünde anlamadığım bu kısmı daha sonraki şu kısımda şu slaytta gördüm açıklamasını gördükten sonra anladım diye not da olabilirsiniz ve bu şekilde de bu slayt 6 ya da youtube 6 boş yerlere işte yorum. Yazma yerlerinde bir derse hazırlık ya da bilginize pekiştirmek amaçlı kullanmanız gerekiyor.

Bu açıdan tabii ki bir tavsiyem bu şekilde olabilir.

Tabii ki bu daha sık kapsamında bu slayt bize neyi gösteriyor işte bir elastik. Dalga yayınımı işte depremlerde açığa çıkıyor. Küçük depremlerde büyük depremlerde bize yakın olan bize uzak olan depremlerde ortaya çıkan enerjinin dalga formları değişik olabiliyor ve bu dalga formlarının değişik olmasına bağlı olarak da ortaya çıkan şiddet tabii ki çok farklı olabilir. Bakın dalga formlarındaki elastik dalga genlikleri ndeki değişim.

Yüzeyde insanların yaşamış olduğu şehirde binalarda hasar değişiminin farklı olmasına neden oluyor. Tabii ki diğer bir nokta da ortaya bir hasar çıkıyor ama bu hasarın yönü nedir? Bu önemli bir çalışma. Aslında önemli bir araştırma konusu. Yıllardır bu konuda çalışılıyor işte hasara yön etkisi bakın yönden kasıt burada.

Kavga formları, yönleri var. Mesela şu dalga formunu yönü baktığımızda tabii ki göremiyorum ama bunlardan bir tanesi işte düşey oluyor. Bir tanesi doğu batı oluyor, bir tanesi kuzey güney oluyor. Tabii ki ortaya çıkan bir hasar varsa bu hasarın ortaya çıkmasında en önemli.

Güç hangi yönden gelir? Baktığımızda tabii ki ne görüyoruz? Bakın düşey eksen bize neyi gösteriyor, büyüklüğe gösteriyor. E baktığımızda burada büyüklükler olarak mesela bunun maksimum değeri 6. Bunun maksimum değeri neredeyse ondan. Daha büyük rol maksimum 10 seviyesinde. Demek ki baktığımızda.

Özellikle şu bu 2 bileşende bu ikiyi yönde ki dalgaların ortaya çıkarmış olduğu dalga genlik formu elastik dalga yayınlamanın ortaya çıkarmış olduğu şiddet 2 yönde özellikle bu yönlerde ilk yöne göre daha baskın olduğunu söyleyebiliriz. Demek ki hasarını büyümesinde etkin olan yön ne taraftır.

Bu konuda ne yapabiliyoruz? Bu 3 bileşenli sismometre leri inceleyerek sonuca varabiliriz. Bakın sol tarafta bu sismometre lerde ölçülen deprem ivme değerleri.

Ne yapılmış yazılmış durumda mesela bakın east north north yönünde 13 22.

S north EZ yani z burada düşey.

7, 25 şimdi baktığımızda demek ki ortaya çıkan hasar işte bu haritada gösterilen.

Hasar yarın yerleri gösteriyor. Burada da ortaya çıkan hasarların da büyük Türkleri gösteriliyor. Renk olarak demek ki ne diyebileceğimiz bu depremde özellikle bu depremde 3 büyüklüğünde bir deprem mexico city'de meydana gelen bir depremde. Demek ki ortaya çıkan şiddet gözlenen şiddet, insanların hissetmiş olduğu evinde iş yerini hissetmiş olduğu şiddet.

T en etkin olduğu etkin olmasına neden olan dalga formu nun yayına mı geldiği aslında düşeyde oldukça zayıf. Yatağa yönlere göre diyebileceğim bu bakımdan da demek ki yön ve hasar etkisi dalgaların yayınlamıyor. Önü ve hasar etkisini ve ilişkisini bu şekilde araştırmamız gerekiyor buna.

Genellikle işte ortaya çıkan hasarlarda yön etkisi deniyor. Yöne etkisi deniyor. Bu bir araştırma konusuyla de bu konuda çalışmak isterseniz demek ki bu şekilde bir araştırma konusu seçebilirsiniz. Şimdi bu ders kapsamında tabii ki elastik dalga yayınımı dedik. Dalgalar ve biliyorsunuz her türlü oluşturulabiliyor. Şu anda ben konuşurken bile bir ses dalgası oluşturuyorum.

Ve bunu kaydettiğimiz zaman aslında zaman içerisinde bazen toplamaya bağlı olarak ses dalgasında inişler çıkışlar olabiliyor. Tabii ki aynı anda bizler karşılıklı konuştuğumuz zaman seslerimizi in üst üste binmesi durumunda da ortaya çıkan sinyalde kaydedilen sinyalde hem sizin sesiniz hem de benim sesim üst üste binmiş oluyor.

Üçümüz aynı anda konuştuğumuz zaman aynı anda konuştuğumuz zaman üçümüzün ses dalga formları üst üste biniyor ve ortaya çıkan kaydedilen dalga formu daha kompleks olabiliyor. Demek ki bu dalgaların kaydedilmiş olduğu ortamda bir gürültü varsa.

Ve bu gürültü tabii ki ne yapabiliyor bu kayıtlara içine giriyor ve bu nedenle de filtreleme teknikleri uygulanması gerekiyor ve bir dalga içerisinde kaç türlü birbirinden bağımsız dalga bileşeni olup olmadığı işte analiz etme işte spektral analiz yöntemleri birbirinden ayırt ediliyor ve mesela bulunmuş olduğumuz ortamda aynı anda konuşan kaç kişi olduğunu bizler ne yapabiliyoruz bu speküle?

Analize yöntemiyle ayırt edebiliyoruz. Demek ki bu ortamda 3 kişi olduğunu ne yapabiliyoruz? Bu tür analizlerden sonra çıkarabiliyoruz.

Şimdi bu tür bir tabii ki dalga formu elinize verildiği zaman mesela bu sınavı final ödevi yerine bir yazılı sınavı olarak yaptığımı düşünün. Sizce böyle bir dalga formu verecektim ve soracağım sorular bu şekilde olacaktı işte 3 bileşenli bir sisme oran hangi bilgileri ifade eder? 5 bileşenli bir sisme oranda bakın 2 numaralı soru 3 bileşenli bir isme oranlı ilk.

SVP dalgası genişledi. Nasıl tanımlanır ve 3 gün sonra da 3 verişini bir sismik arama eğik gelen s dalgası ve p dalgası varoşları sismik dalgaların dünya boyunca kıvrımlı bir yol kat ettiğine dair nasıl kanıt sağlayabilir? Evet, aslında basit bir soru olacak, sınav olacaktı, belki de zor olacaktı verecektim. Ben size bir saat süreniz var işte bu da nedir? Kuzey sumatra depremi arkadaşımız su matları burada, işte Melisa sumatra ana.

Şehrimde de orada 2.005 yılında bir deprem olmuş. 28 mart 2000 beşte 8 nokta 7 büyüklüğünde. Demek ki bu tür bir elinize kayıt verildiği zaman bu soruları ne yapmanız lazım? Cevaplamanız gerekiyor. Tabii sizden beklediğimiz cevap ne olabilir diye baktığımızda.

Tabii ki burada birbirinden bağımsız bileşenler var işte bakın düşey bileşen şimdi güreş şey düşey bileşene baktığımız zaman ilk gelen dalga nedir? P dalgası değil mi? Baktığımızda özellikle kuzey güney bileşeninde bakın peri dalgası geldikleri oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Gene doğu batı yönünde p dalgası geldikten oldukça düşük olduğunu görüyoruz ama p dalgası geldiği baktığımız zaman.

Şey bileşen de oldukça etkili. Demek ki pey dalgası kendini en güzel nerede görebiliyorum. Demek ki şey bileşende görebiliyorum o zaman ne yapmam lazım p dalgasını varış zamanı çok rahat. Burada ne yapabilirim işaret diyebilirim. Genellikle nasıl işaretliyoruz işte bakın ilk maksimum pik mesela şöyle işaretlediğiniz zaman o nedir işte p dalgasının ilk geliş.

Ya da ilk varış sama nereye varıyor işte istasyona varıyor. Bir depremin kaynağında enerji açığa çıkıyor ve bu kaynaktan açığa çıkan enerji yayılıyor ve ilk istasyonda ya da kaydedilen istasyonda varırken şeyim bileşeni neyin daha etkin olduğunu görebiliyoruz. Şimdi benzer şekilde tabii ki p dalgasının varış zamanını ne yaptık? Belirledik. P dalgası ve s dalgasını varış zamanları belirlemek çok önemli. Çünkü PVS dalgası farklarını.

Bezler bildiğimiz zaman depremi yerini de ne yapabiliriz? Tespit edebiliyoruz. En az 3 istasyon yöntemiyle buna benzer 3 farklı noktada kaydedilen istasyon yöntemiyle ne yapabiliyoruz? Depremin dış merkezini tespit edebiliyor. Şimdi benzer şekilde demek ki p dalgası böyle.

Ikinci dalga denir. S dalgası şimdi s dalgasına baktığımız zaman s dalgası hangi yönde etkili? Tabii ki p dalgası yıkıcı bir dalga değil, uyarıcı bir dalga öyle değil mi? Aynı kapıyı çalmak gibi mesela birisi kapıyı çaldığı zaman uyarıyor, ben geldim diyor. Bir uyarı veriyor size ama ikinci kısım kapıyı yıkmak gibi kapınızı kırılması gibi bir durum seyh dalgası durumunda orada bir hasar durumu da ortaya çıkıyor.

Baktığımız zaman seri dalgası geldikleri bakın şuralarda s dalgası geldikleri ne yapıyor gelmeye başlıyor. Şimdi baktığımızda ne görüyoruz burada?

Burada gördüğümüz şey, özellikle kuzey güney yönünde s dalgası genliğinin daha büyük olduğunu görürsün değil mi? Tabii ki ölçekleri dikkat etmemiz lazım. Hepsinin maksimum değeri 300 maksimum tellerinin ve menu derdin aynı olduğundan emin olduktan sonra bu tür karşılaştırmayı yapmamız gerekiyor. Şimdi baktığımızda demek ki ne demiştik işte elastik dalgaların yöne bağımlı.

Muhtarı siyaset dalga genlik değişimlerinde yön etkisi nedir diye baktığımızda ki bunu sizler yorumlamanız gerekiyor. Bakın kuzey güney yönünde demek ki öyle bir yayılım doğrultusunda bir yapı var ki o yapı ne yapmış, sey dalgası gelenleri büyütmüş, nasıl okuyabiliriz? S dalgası geldiğini bir ilk pick barış olarak ne yapabiliriz ölçebiliriz. Baktığımızda demek ki en kolay olarak.

Seye dalgasını nerede ölçebiliriz? Aslında doğu batı yönünde baktığımız zaman seyir dalgası 100 civarında. Burada biraz daha sanki 2 yüze yakın gibi. Evet sev dalgasının barış zamanında bu demek ki ki varoşları maksimum pik varışı ek maksimum gözleme pik varoşları ya da maksimum genlik değerleri ni kullanarak bizler ne yapabiliriz? Elastik dalgaların ilk gelen dalga.

Onların ya da ikinci gelen dalgaların elastik dalga gelmek büyüklüklerine bakarak varış zamanlarını istasyonlarına varış veya kaydedilmeye başlandığı zaman ne yapabiliyoruz görebiliyoruz. Demek ki bu tür bir yorumlama yapmanız gerekiyordu. Demek ki baktığımız zaman cevap kısmında ne yazmanız gerekirdi, iş de p dalgası en güzel dik. Bileşende düşey bileşende görülür.

Ve bu da işte hemen hemen 235 sahneye denk gelir şeklinde yazmanız durumunda. Aslında bunu doğru cevapladığınız şeklinde ortaya çıkacaktı. Bakın 235 hemen hemen işte buralara denk geliyor.

Demek ki seda dalgasını nasıldı, işte bakacaksınız. Sey dalgası en iyi nerede gözüküyor, ne demişti ki en iyi nerede gözüküyor? Kuzey güneyi birleşen de gözüküyor değil mi? Bakın burada göstermiştir demek cevap olarak demek ki kuzey güney bileşende gözüküyor. E tamam, kuzey güney bileşende gözüküyor ama ne zaman, ne zaman istasyona varıyor, istasyonuna kaydedilmeye bağışlıyor. Bakın orası da hemen hemen 685 saniye demeniz gerekirdi. Baktığımız zaman burası nereye denk geliyor 685 sahneden kerim.

Demek ki depremlerde kaydedilen bu elastik dalgalarda bizlerin dikkat etmesi gereken nokta en iyi.

Nerede ve hangi yönde, hangi bileşende dalga genliği en büyük, en net en, görünür kaydedilmiş ve bu en belirgin ve en net ve açık kaydedilmiş olduğu bu yer. Redden gelmiş olduğu zaman sahneye cinsinden zamanı nedir? Bunu da ne yapmamız lazım? Aşağı yazmamız gerekir. Demek ki bu kısımda ne yapabiliriz? Bu tür bir soruyu cevaplayabilir miz şimdi.

Demek ki ikinci kısımda da.

Demek ki bir varış zamanını şey yaptık, ikinci kısımda da en iyi ve en belirgin hangi yönlerde gözlendiği işte p dalgası ne dedik. En belirgin olarak düşey yönde ne yapmış?

Ortaya çıktığını ne yaptık? Yazmanız gerekiyor. Demek ki en iyi şekilde düşey yönde epey dalgası ne yapıyor? Kayıtlardan okunabiliyor. S dalgası da baktığımız zaman düşey yön ile yatay yönleri karşılaştırdığımızda bakın 2 tane yatağa yön var. Burada kuzey güney.

Ve doğu batı olarak 2 yatay yön var, 2 yatağa yönle.

Düşünce yönü karşılaştırdığımız zaman yatağa yönlerde daha belirgin ve net bir şekilde görüldüğünü söyleyebiliriz demek ki.

P dalgası düşey yönde ne yapıyor? Düşey yönde kendini hissettiriyor.

Tabii ki aslında haber veriyordu şey yönünde bir haber veriyor. Ondan sonra kaç saniye sonra bakın 235 ile 685 arasındaki işte zaman farkı nedir? 450 saniye demek ki siz bu sinyali aldığınız zaman evinizde deprem olduğu la ilişkili bilgi, 285 saniyede 235 saniye geldiği zaman demek ki sizin 685.

Iıı şimdi sahneye kadar ne kadar zamanınız var? 450 saniye kadar zamanınız var. 450 saniye ne demek?

Neredeyse 7 dakikanız var. 7 dakika çok önemli bir şey. Tabii ki bizler peye dalgasını hisse edebilirsek ve s dalgası gelene kadar işte deprem oluyor. Farkındalığını peyda dalgasını hissederek bizler anlayabilsek bir depreme bağlı bir hareket olduğunu anlayabilsek, s dalgası gelmeden ya da s dalgasına bağlı olarak yıkımla ilişkili bir sonuç ortaya çıkmadan.

Önce 7 dakika kadar bir süremiz olacak işte peye dalgası ve s dalgası arasındaki bu zaman farkı erken uyarıda kullanılıyor. Demek ki p ve s dalgası arasındaki bu zaman farkı erken uyarıda kullanıyor ve bu deprem örneğini yani sumatra depremi örneğinde aslında bu depremin kaydedilmiş olduğu istasyonun eviniz olduğunu kabul edin. Evinize demek ki pey dalgası 7 dakika önceden haber veriyor, geliyor geliyor diyor. Ne geliyor?

Yıkıcı dalga geliyor, seyir dalgası geliyor haberi veriyor ve onlar ne 7 dakika sonra da yıkıcı seyir dalgası geliyor. Bizler aslında p dalgasının bu uyarılarını doğru okuyabilir sek ne yapabiliriz? Bu örnekte görüldüğü gibi o 7 dakikalık zamanda kendimizi daha güvende daha emniyette koyabileceğimiz bir alana taşıyabiliriz. Evet, bir sonraki sıhhate geçelim, o deprem oluyor bakın.

W buraya kadar anlattıklarım da ne yapıyoruz? Depremde uygulamaya çalışıyoruz. Ses geliyor mu testler?


Melissa Rahadatulaisy  Triananda   22:24

Evet geliyorum hocam.


Ali Osman Öncel   22:25

Tamam da artık şimdi tabii ki oturumu.

Bakın önce p dalgası ne yapıyor? P dalgası bakın.

Dalgası şimdi.

Bak şimdi peynir darbesini ne yaptı? Aşağı yukarı sağladı arkasından.

Seni dalgası gelen mülteci dalga geldi.

Evet ki ko ve hoshino kamerana çişin hasse nothing why?

Evet.

Evet.

Evet, bunu biraz durdurmak isterim.

Eko ve hos kameraya çin hasta enesingorevi.

Evet durdurmaya çalışıyorum, bakalım nasıl durduracağım onu şey yapayım. Sürekli çalıştır komutu vermiştim.

Belki lazım.

Kesin hasta enesingorevi değmez işte.

Evet demek ki bu video klipte ne gördük? Yaklaşık biz ilk saniyede.

Ne olduğunu görmüş olduk.

Pek bir sahnede ne olduğunu görmüş olduk. P dalgasının geldiğini ve uyardığını ne yaptık? Burada görmüş olduk. Bakalım tek bir sahnede.

Saol canlı skor.

Evet bakalım tekrar kaleme almak istiyorum.

Evet, tekrar kalemi almaya çalışacağım. Demek ki ilk bir sahnede ne oldu? P dalgası hemen hemen kendini belli etti. Öyle değil mi? Bu 1.995 kobe depreminden çekilen gerçek bir veri. Demek ki aslında oradaki insan ne oldu? Ek bir saniyede aslında depremi fark etti. Bir bakıma aslında pey dalgasını ne yapmış oldu?

Oradaki insanı o yanlış ve uyandırmış olduğu.

Fakat.

Dördüncü sahneden sonra yatay dalgalar gelmeye başladı. Aradaki fark 3 saniye ve önceki slaytta smart sumatra depreminde aradaki fark 7 dakikaydı. Burada aradaki fark 3 saniye ve bu şekilde de tabii ki 3 saniyelik bir fark erken uyarı amaçlı kullanılması zor ve kısa olan bir fark olarak ortaya çıkıyor. Ama görüldüğü üzere demek ki pey dalgası.

Ve s dalgası arasındaki yöne bağlı olarak.

Iıı ortaya çıkacak güç farkını bizler bile bilirsek ne yapabiliriz? Perdem alabiliriz. Tabii ki buradaki kişiler ne yaptı, nasıl yaptı? Bununla ilgili olarak sizden bir yorum alayım. Buyurun Melisa senden bir yorum alalım nedir ne değildir? Bu dalgaların bize verdiği mesajı doğru alırsak tabii ki sumatra da 7 dakika sağlıyor. Kobe de bu videoda görüldüğü gibi 3 saniye bize bir.

Kendimizi güç.

Ne almak için 3 sahneye ve 7 dakika gibi birbirinden farklı 2 zaman aralığında.

Ekip farklı örnek görmüş olduk buyur.

Evet Melisa a'dan alamadık. Betülle geçelim o zaman buyur Betül senden bir yorum alalım.


Batoul Haj Mousa   26:41

Hocam videodaki bir eee.

Beden.

Dalı ilk olarak bir dalgalı dalgası geliyor ee?

Yaklaşık 4 saniye sonra.

4 saniye sonra seda.


Ali Osman Öncel   27:01

Ebru.


Batoul Haj Mousa   27:03

Göz başlıyor.


Ali Osman Öncel   27:10

Evet.

Tamam, bu sana ne hissettiriyor yani? Bu dalgaların geliş zamanları taki fark sana ne düşündürüyor?

Evet.

Evet, manisa'dan bir orman olalım.


Melissa Rahadatulaisy  Triananda   27:38

Hı hı.


Ali Osman Öncel   27:40

Evet, buyurun Melisa.


Melissa Rahadatulaisy  Triananda   27:44

He evet hocaların bu video.

Bir.

4 geliyor.

Sonra.

He.

Ben çok.

Çok daha görüyoruz, sanıra yaparız. 44 saniye sanırım ki bastılar muhtemelen vizeyi.

Gelişir.


Ali Osman Öncel   28:27

Evet keko ve hoshino kamerana çeşidin hasse nothing good.

Evet ne işimize yarıyor? Bu bilgi birkaç saniye öncesinden p dalgası kobe de.

O depremi hisseden insana bir uyarı vermiş gibi uyandırmış gibi bir kaç saniye onun işine yaramış mıdır?

10'a çıkart bir yararı dokunmuş mudur?

Evet.

Evet, Betül senden alırım cevap Melis sakallı.

Evet diyor mu? Kimseden yanıt açıklama.

Evet Melisa.


Melissa Rahadatulaisy  Triananda   29:36

He evet ay 44.

Hatırlıyor sonra.

Eee ya da hareket mesela. Sonra yakında Sibel kaset çok.

Seyrederken.


Ali Osman Öncel   29:55

Elif k ve host yolunu kamerana çişin hasse nothing towers'ta.


Melissa Rahadatulaisy  Triananda   29:56

Setten agası çok alacaktır.


Ali Osman Öncel   30:04

Evet burada 4 saniye ama burada 7 dakika mesela sumatra da bir deprem olsa tabii ki bu deprem şekil noktayı büyüklüğünde. Burada 7 dakika öncesinden tabii ki haberdar olma fırsatı var ama kobe de.

Hep saniye önceden modellerine teşekkürler.

Tabii ki erken uyarı sistemi her yerde bize yeterli zamanı vermiyor.

Tabii bir de somalıda erken uyarı sistemi kullanımıyla ilgili vatandaşlara bilgi gidiyor mu, gitmiyor mu?

Iyi ki dalga ulaştıktan sonra telefonlara mesaj ulaşıyor mu? Deprem geliyor mesajı ulaşıyor mu ya da sirenler çalıyor mu? Deprem mi oluyor? Sirenleri çalıyor mu? Tabii ki bu EK dalga becerisi ni kullanan dünyada işte meksika'da, Japonya ve Amerika gibi ülkeler var. Bu teknolojiyi kullandığımız zaman aslında bu sunmakta örneğini gördüğümüz gibi 7 dakika gibi önemli bir zaman.

Kazandırıyor ama böyle diyor gibi para depreminde.

Adamların söylediği süre 3 saniye.

Ve orada ancak çöküp tutunan alabildi bakın.

Buna rağmen depremden sonra hâlâ ayakta kalmış yaşamış kerimde bina yıkılmıyor. Yapısal olmayan riskler var. Eşyalar yorumdan oynamış yorumda ama bina sapa sağlam ayakta duruyor. Bir sol canlı kore.

Evet, şimdi ikinci kısma gelirsek ikinci kısımda en lastik dalgaları. Bizler tabii ki depremler üzerinden ne yapabiliyoruz? Çok net görebiliyoruz. Lastik dalgaların varış zamanları ve geliş yönleri çok farklı ve buna bağlı olarak da yıkımlar artabiliyor. Yöneticisi önemli. Şimdi de dünyada bu depremler nasıl kaydediliyor? Bununla ilgili olarak bugün bulmuş oldum.

Bir videoyu size dinletmek istiyorum. Evet, birlikte dinleyelim. Hiç olunca anlık olarak buchenwald blog basta next diye.

Bu template penta window.

Anal aziz Nesin.

US based çöp bombalama resolution woodenwo bitti o sadece seven maç buhari meger rengim zaten belli.

Avar olarak meco in the cloud comment revenge best catches sentezi wolf dahakinde techworm.

Kalamayız bu ay bu kiz bianda copied rengi mavi değil öyle ses kayboldu.

Işinizde tek Telekom, Quaresma güven would devastating showing when neydi o da cheung.

Ya bunlar o eserler.

Bence marşinin quote.

Çağrı bu çizmeler fan chowdhury.

Aşkım var şimdi sensen antony fobi sewing happy hour range adlı yahut mwg.

Evet edildiği üzere dünyada ki depremleri bizler özellikle analog kayıt, analog kayıt demek işte kağıt üstünde işte çizerek kağıt üstünde çizerek kaydetmeye çalışsak 900 kilometrelik.

Bir kağıt gerektiği söyleniyor. Bu nedenle de depremler işte yakın mesafedeki depremler ve uzak mesafedeki depremler kaydedilmesi durumuna bağlı olarak da depremlerin varış zamanını ve buna bağlı olarak da frekansları ne yapılıyor kaydedilmiş oluyor. Tabii ki daha uzaklarda meydana gelen depremlerin.

Süreleri daha uzun olduğu için daha düşük.

Ve kasta yakında meydana gelen de depremlerin varış süreleri daha kısa olduğu için onların tabii ki kaydeden frekansları daha büyük olarak kaydediliyor ve 2 açıklamaya bakarsanız 900 km çapında olması gerekiyor.

En azından bu ay.

Enel azimlisin derslik mecburen evet o tamburu eskiden tabi ki ben şu an fizik mühendisliği'nde okumaya başladığımda tam burs raylı sistem vardı çubuğu sistem tabii ki hala kurumlarımız alması demek ki talep.

Ne gerekiyor olarak metroid tarihinde böyle colayı hasta walla mesela info programına besteci.

Sence kaç kilometrelik like this quiz.

Kevin kapattı, 9 km.

Vine'ın boşuna değil, öyle ses kaybı of writing de tek taraflı Quaresma quot, devastating growing when the colors.

Uçhisar.

Saz mı?

Evet, ilginç bir şey gerçekten sıfır 1 mm hassasiyetinde.

Biz dünyada meydana gelen depremleri kaydetmek istersek, yarıçapı 900 km olan bir kağıda ihtiyacımız var.

Demek ki günümüzde teknolojik olarak kaydetmiş olduğumuz o yüksek hassasiyette verileri, geleneksel olarak eskiden kaydedilmiş olduğu üzere kağıt üzerinde kaydetmeye çalışarak 900 km yarıçapında bir kağıt olması gerekiyor ki bir depremin kaydedilebilmesi için yani bir su matta depremin baştan sona kaydedilebilmesi 900 km çapında bir kağıt.

Olması gerektiği söyleniyor ve günümüzdeki teknolojinin ne kadar önemli olduğunu bize göstermiş oluyor ve bu nedenle de tüm depremleri aynı hassasiyette bizler ne yapabiliyoruz? Dijital olarak kaybedebiliyoruz. Aksi takdirde eski sistemdeki gibi bir depremin kaydedilmesi için bakın bizim.

900 kilo sonrasında.

Maç buharı meger recim ve de belli.

Kanka ben mal olarak metro interfast hızlı böylece kayıp verdi. Increment revenue besteci.

Sen sözlü kaybol lakin de technician.

Evet, bu kısım anlaşıldı mı? Artışlar sizden 12 yorumla alayım buyur Betül.

Muş'un eq.

Işlevin kalamayız bu ay evet.

Ne anlatılıyor baba videoda?

Evet, Betül sende başlıyor canlı kore.

Evet buyur.

Evet melisayla bağışlayalım. Ben öyle herhalde derste.


Batoul Haj Mousa   38:01

Hocam ben tam olarak anlamadım.


Ali Osman Öncel   38:05

Evet, şimdi 2 türlü yöntem var. Bir işte bilgisayarla yazıyorsunuz değil mi? Mesela bir ödevinizi bir de elinize kağıt kalem alıp yazıyorsunuz.

Öyle değil mi? Mesela bilgi, bilgisayar ortamında kaydedilen veriyi dijital veri deniyor. Bir de kağıt üstünde işte göndermiş olduğu tambur dönüyor. Yay tambur üzerinde titreşime bağlı olarak ne yapıyor? Tambur içine kayıtlar alınıyor, 10'a çıkart analog kayıt deniyor. Demek ki kağıt üstündeki kayıda analog kayıt deniyor. Dijital sayısal ulaştırılmış kaydı da dijital kayıt deniyor. Bizler dünyadaki bütün depremleri.


Batoul Haj Mousa   38:18

Evet, hocam.


Ali Osman Öncel   38:46

Dijital hassasiyette ki bu hassasiyet işte sıfır 1 mm örnekleme, yani her 12 nokta arasındaki aralık sıfır 1 mm olacak şekilde dünyada gelen tüm depremleri kaydetmek istesek, bir günde meydana gelen tüm depremleri kaydetmek istesek burada bakın 900 km çapında çap genişliği 900 km olan e bir kağıda ihtiyacımız var yani.

Bunun tamamını kaydetmeniz için ne kadar uzun bir.

Ya da ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan da günümüzdeki.

Elastik dalga verilerinin hassasiyeti işte sıfır 1 mm hassasiyeti kaydedilmesi ne? Biz kağıt üstünde eski yöntemle kağıt üstünde kaydetmeye çalışsak tam bur üstünde tabii ki gerçekten.

Muazzam bir kağıt gerekecek. Bu hassasiyeti tabii ki eski yöntemle kaydetmemiz mümkün olmadığını ne yapıyor bize gösteriyor. O da tabii ki eskiden günümüze lastik dalga veri hassasiyetinin gelişmesi bağlı olarak adına atılımların ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor. Evet, burada son olarak benim japonya'da yapmış olduğum bir elastik dalga.

Yayınımız çalışmasından bahsetmek istiyorum ve dersi burada bitireceğim.

Evet, Japonya işbirliği merkezinde bir burs almışım. 2 arif bir burs almıştım ve burs kapsamında laboratuvar ortamında farklı porno siteleri, gözeneklilik yapısı farklı olan kayaları inceledi ve bu kayalar.

Içerisindeki Erasmus dalga yayınlarını ölçtüm.

Tabii bunu yapmak için ne kullandın? Bunu yapmak için kullanmış olduğum teknoloji.

Lazer topudur, teknolojisiydi ve bu teknolojiyi kullanmış olduğum ve özellikle kayaçların su içerisine koydum ve o suyun kayaç içerisinde yayılımını belli aradıklarını ölçtü ve bu şekilde de bu dalga elastik dalga formlarından da sismik kızları elde ederek barazite yani kayaların gözeneklerine bağlı olarak.

Su geçirgenliğini zaman içerisinde ne olduğunu su geçirgenliğine bağlı olarak sismik kızı nasıl değiştiğini araştırmak istedim. Demek ki bu çalışmada etkin olan parametreler nedir? Özellikle bakarsak işte porozite etkileri, porozite boşluk demek, her kayacın boşluk, boşluk yapısı, farklılığı buna biz porozite ediyoruz ve buna bağlı olarak doygunluk etkileri farklı ve farklı yoğunluktaki sıvılara bağlı olarak da.

Bu doygunluğunu zaman içerisindeki değişimleri farklı olarak ölçülebiliyor ve bunu gözlemiş olduğum 2.008 senesinde japonya'da su, küba'da Japonya.

Birine servise bu çalışmayı o show'un işi sava laboratuarında yapmıştım. Bakalım o çalışmada ne yaptım? O çalışmanın temel kaynakları demek ki laboratuvar ortamında bizden ne yapabiliyoruz? Dalga geldiklerini ölçebiliriz. Neyin üzerinde ölçebiliriz? Kayalar üzerinden ölçen biliyoruz, niye ölçüyoruz işte elastik dalgaların saçılma özellik.

Derine ne yapabilmek için?

Ulaştırabilmek için ne yapabiliriz? Demek ki temel bir çalışma 2.003 yılında yapılan bir çalışma var.

Diğer bir çalışmada 1.997 yılında yapılan bir çalışma. Bu da o sahanın işi zana'nın ek özgün çalışması. Bakın kullanmış olduğumuz teknik benim bu çalışmada da lazer dopler wro meter demek ki lazer dalgalarıyla ne yapıyoruz? Kaya içerisinde elastik dalga oluşturuyoruz.

Bu çalışmayı başlatan dünyada ilk başlayanlardan biri o sağ'ın eşi sava. Japonya'da laboratuarı vardı. Demek ki ne oluşturmuş orada sismik dalgaların yayınının oluşturmuş, nerede oluşturmuş o maca olmayan ortamlarda oluşturulmuş ve ölçmüş. Demek ki 97 yılında yapmış olduğu bu çalışmayı yapmış olduğu laboratuvarda 2.007 senesinde ben zaman içerisinde değişimi nedir diye merak ettim.

Buradaki çalışmada bir zaman örneği yok. Farklı kayalarda yapılan ölçümler var. Yüzeydeki değişimleri sinin ölçülmesi var. Tabii ki o sağolun işi zamanında yapmış olduğu çalışma tabii ki yüzeydeki deformasyona bağlı olarak lastik darga gençliklerini değişimi nasıl olur? Ile ilgili çalışmalarının üstünde. Zaman içerisinde özellikle suya doygunluk ya da ne bileyim, petrole doygunluk etkisine bağlı olarak elastik dalga genlikleri nasıl değişir?

Şeklinde bir çalışma projesi önermiştim. Kendisi kabul etti ve o çalışmayı yapmıştım. Bir yerde yayınlandı. Tabii ki bu çalışmayı birkaç gündür düzenlemeye çalıştım, hazırladım. Şimdi laboratuvara bakalım. Lazer toplar bir promete ile ilgili temel prensiptir. Bu video anlatıyor. Bakın ne yapıyoruz? Inceleyeceğimiz inceyi ne yapıyoruz? Öncelikle dalga gönderiyoruz ve.

Oradan birinin yansıma verilerini alıyoruz ve kaydedin yansıma verileri göndermiş olduğunuz ortama dönem düzensizliğine bağlı olarak farklı şekilde napıyor. Size geliyor ve ortamla ilgili size bilgi vermiş oluyor.

Loading.

The pending Andrew lang friends please check carries change.

Biz suppression of this video.

Double jeff.

Evet, bu tabii ki son teknoloji olabilir. Ben 2.000 yedide yapmıştım. 2.023 deyiz demek ki nereden baksak 15 sene önceki teknolojiyi kullanmıştım. Şu andaki teknoloji biraz daha ilerisi olabilir. Şimdi ben ne kullandığım bir defa kullanmış olduğum laboratuvarda bir dalga öğretmem gerekiyor o dalgayı.

Öğretmem için de kullandım. Bir dalga formu üreten bir cihaz var. Bu ne yapıyor? Dalga üretiyor, bir elektrik dalgası üretiyor. Tabii ki bu elektrik sinyali işte burada PZT dediğimiz PZPZOO transferi sırla, elastik dalgaya çevriliyor.

Ve görüldüğü üzere elastik dalga olarak işte benim incelemiş olduğum numune burada demek ki bu numunenin altında ne var görüyorsun, bir kap içerisine ne koyduğum bir kayaç numunesi koydum ve bu kabın ağzına kadar sıvı doldurdum. Burada 2 türlü sıvı kullandım. Bir tanesi su değerinde petrol demek ki ne yaptım ben burası atış noktası bakın hep aynı yere ne yaptım? Dalga verdim, lazer dalgası verdim.

Ve oradan yansıyan dalgayı kaydettim ve bu şekilde de zaman içerisinde lastik dalga geldiğini, değişimini ölçmeye çalıştım. Şimdi baktığımızda demek ki burada dalganın giriş yeri var. Demek ki dalga geliyor ve buradan çıkıyor. Demek ki bir gereği dalga giriyor ve bu ortamda ne yapıyor yayılıyor. Bakın yayılıyor buralarda.

Ve yayılıyor. Tabii ki baktığımız zaman bu zaman içerisinde kayaç suya doygun olacak. Tamamen bütün gözenekleri suyla dolmuş olacak ilk başta.

Türkiye başladığımızda kayaç kuru içinde su yok.

Çünkü bu deneyden önce ne yaptım? Ben davar ortamında fırın ortamında.

Kayaçları bir fırında da ve içindeki tüm suların tabii ki çıkması tamamen kaya sunumunu eserin kuru olmasını sağladım. Şimdi tabii ki burada ne yaptık? Devamlı aynı yerden sinyal giriyor burası ve buradan sinyal çıkıyor ve bu çıkan sinyal.

Bakın bu şekilde çıkıyor tabii zaman içerisinde bu sinyalle ne yapıyor? Değişmiş oluyor. Çünkü gayet içerisindeki sıvı yükseldiği için her noktaya ulaştığı için zaman içerisinde bu dalga geldikleri elastik dalga yayınımı gösteren bu dalga formu değişiyor.

Ve görüldüğü üzere demek ki ben ne yaptım bu?

Tabii ki kullanmış olduğum cihaz bu cihaza ne yapmış olduğum, üretmiş olduğum sinyali aynı noktaya ne yaptım? Hep nişan aldım hep aynı noktaya nişan aldım ve buradan girdi ve burada çıktı. Çıkan dargı da işte bir örnek olarak burada. Daha sonra da bu çıkan dalgayı da ne yapmış olduğum, daha sonra işte bu formda işte kan dalgayı işte lazer dopler bir rome etre.

Demek ki ne yaptı?

Tabii bu dalgayı bu lazer topudur. Bir kilometreydi, aldım ve kaydettim ve bunu bilgisayara aktardım ve bilgisayarda bu verimi kaydetmiş oldum. Demek ki laboratuvar düzeneğin bu şekilde ve laboratuvarda bunlar işte saat olarak isim olarak kaydedilmiş durumda. Demek ki genel olarak benim düz deneyimi göstermek istersem demek ki bir kap içerisinde bir kayaş numunenin var ve bu kap ağzına kadar suyla dolu.

Ve belli aralıklarla ne yapıyorum? Ben kapı içerisinden numuneyi çıkartıyorum. Ağırlığını ölçüyorum çünkü içine çekmiş olduğu su ile birlikte bu kayaç numunesinin anı zaman içerisinde değişiyor. Tabii ki belli bir süre sonra bu kayaç numarasını ahırlı değişmiyor çünkü tamamen suya doymuş oluyor işte. En başından en sonuna kadar bir kayaç numunesinin içerisindeki suya doygunluk.

Hıı değişimine bağlı olarak elastik dalga formlarının geldiklerinin yayılım özelliklerini değişimine bağlı olarak sismik hızları tespit etmeye çalıştım. Şimdi baktığımızda tabii ki homojen bir ortamda çalışıyorsanız bakın burada homojen ortamdan bahsediyoruz.

Istediğiniz yerden sinyal gönderin istediğiniz açıyla isterseniz a yönünde gönderin isterseniz b. Yönünde gönderin. Sonuçta ortam homojen ense görüldüğü üzere kaydedilen sinyaller genlikleri değişmeyecektir. Hemen hemen aynı olacaktır. Demek ki bir ortamın homojen olduğunu ne yapabiliyoruz? Farklı açılarla farklı yönlerde sizler sinyal gönderdiğinizde ortaya çıkan dalga formu lastik dalga yayınımı.

Özelliği değişmiyorsa işte PVS dalgaları un göstermiş olduğu AB yönündeki bu örnekte olduğu gibi demek ki ortam homojen ama ikinci örnek işte rastgele bir ortamda heterojen bir ortamda bakın bu yöndeki kaydedilen sinyal ile o yöndeki kaydedilen sinyal elastik dalga özelliklerine baktığımız zaman ikisinin birbirinden farklı olduğunu ne yapabiliyoruz görebiliyoruz.

Bu bize ne gösteriyor? Demek ki ikinci örnekteki kayacan heterojen olduğunu ve farklı yönlerde özelliklerinin yöne bağlı olarak değiştiğini bize gösteriyor. Ama ne kadar değişiyor, hangi yönlerde değişiyor işte genel olarak çalışmada neşe zamanı yapmış olduğu çalışma her bir noktayı neşe azaba yapmış olduğu çalışmalarda ölçtüğü her bir noktayı ölçtü ve daha sonra bu yüzeyindeki sismik plus'ın değişimini.

Ne yapmış oldu bu elastik dalga yayılımının özellikleri işte gerçek değişim derinden hareket de varış hızından varış hızının değişmesini, hareketi sis bir kıza ne yaptı çevirdi çünkü sinyalin girmiş olduğu yer belli değil mi? Sinyal buradan giriyor. Az önce gösterdiğim gibi buradan çıkıyor, burada da sensörler var. Şimdi tabii ki girmiş olduğu zamanı biliyorsunuz. Çıkmış olduğu zamanı biliyorsunuz.

Ortamdaki heterojen lite ne yapıyor? Bu dalga genliğinin ne yapıyor? Etkiliyor? Dalga geçtiğini etkilemesine demektir işte p dalgasını varış zamanını etkiliyor. Tabii ki varış zamanını ne yapıyoruz işte ne kadar sürede bağırdığını biliyoruz ve ne kadar mesafe kat ettiğini biliyoruz ve bu şekilde de otomatikman işte bildiğimiz yol veriyor. Zamandan sismik kızı bu ortamda elde edebilir demek sismik kızın değişimi bize neyi veriyor? Ortamdaki yapının düzensizliğini, iç yapısının iç yapıdaki.

Farklılığı bize veren önemli bir parametre sağlıyor. Tabii ki benim kullanmış olduğum numune daha homojen bir numune. Çünkü aynı kayaç dışından aldığım için bakalım.

Demek ki burada ne yapılıyor? Burada tekrar özetlersek.

Burada işte sinyal geliyor. Belli yönlerde isterseniz açıya bağlı olarak da sinyaller verebiliyorsunuz. Tabii ki belli açılarla verdiğiniz zaman işte seni dalgasını ölçü biliyorsunuz ama dik açıda verdiğimiz zaman p dalgasını ne yapabiliyorsunuz? Ölçeği biliyorsunuz tabii ki burada hesaplanan dediğimiz işte varit samanları ve katettiği mesafe bilindiği için buradan sismik kıza.

Geçinebilir tabii kayaç içerisindeki değişimler bakın burada 50 nano metre gibi oldukça çok hassas.

Kaya ç değişimlerle ilgili bilgileri ne yapılabiliyor? Bu tür bir ortamda lazer toplar ve barometer ile kayaçların içerisindeki o heterojen yapı. 50 nanometre hassasiyetinden ne yapılabilir? Ölçüde biliyor. Demek ki genel olarak yaptığımız olay bir ne yapıyoruz, sinyal veriyoruz ve bu sinyal ne yapıyor? Kayaç içinden geçiyor.

Ve belli bir yerden sonra yansıyor ve işte bunun varış zamanı işte bu nedir bir ve 2 ne yapıyor geliyor dimi bu tarafa doğru geliyor ve buradan sonra işte back scattering dediğimiz yani geri yansıması için.

Geri dönüş yapıyor ve bu dönüş durumunda ne yapıyoruz? Yansıyan dalgayı kaydetmiş oluruz. Demek ki gelen dalga var.

Ve yansıyan dalga var burada kaydediliyor ve tabii ki.

2 yönlü bir gidiş olduğu için geliş gidiş olduğu için buradaki zaman farkı 2 kat artmış oluyor. Tabii ki nesil zamanlı çalışması biraz daha yüzeydeki deformasyonun dağılımına ilişkin olarak bu şekilde o olabiliyor ve bununla ilgili olarak da zaten referans çalışmaları.

Ben vermiştim. Şimdi benim yapmış olduğum çalışma demek ki su ve neyi esas alıyor? Petrol esas alıyor. Baktığımızda suyun yoğunluğu burada. Hemen hemen bir petrolün yoğunu 08 demek ki petrol işte kullandığım daha az yoğun bir malzemeyle daha yoğun bir malzemeyi kullanmış oldum. Niye kullandın petrolü? Çünkü ben bir petrol Üniversitesinde çalışıyordum ve beni destekleyen kurumda Japon ya petrol araştırma enstitüsü.

Acaba petrol ve su arasındaki farkı bizler zaman içerisinde saturation olarak ve sismik kız olarak nasıl ölçebilir dik ve bu bilgi zaman içerisinde işte ne bileyim yerin altında ne yapıyorsunuz? Sizler su veriyorsunuz, öyle değil mi? Daha yoğun bir su veriyorsunuz, niye veriyorsunuz? Yerine altındaki petrolü daha çok çıkarmak için demek ki daha yoğun bir sıvı vererek daha az yoğun bir malz.

Neyse petrol gibi malzemeyi çıkartmak için üretimi artırmak için bu tür birbirinden farklı yoğunlukta malzemelerle yapılıyor. Petrol alanlarında kullanılıyor. Demek ki bunların birbirine göre yayılır mı? Hızları ve birbirinden ne kadar farklı? Bu çalışmada özellikle bunu ben anlamaya çalışmıştım.

Baktığımızda demek ki 3 tane örnek var. Bakın burada kullanmış olduğum kaya'nın adı şii rahatlama. Bunun poros sesi %13.

Ikinci kullanmış olduğum kayaç numunesinin adı enzimi. Bunlar tabii ki toplanmış olduğu alanlara göre isim işte izombie dağı ya da şiiri hava dağından alınan kayaç numuneleri. Bunun da görüldüğü üzere.

Horoz sesi boşluk yapısı 600 ek kayaca.

Boşluk yapısı, ikinci kayacan boşluk yapısına göre neredeyse 2 kat daha büyük olduğunu, daha gözenekli olduğunu ne yapıyoruz? Burada görüyoruz. Demek ki ilk çalışmada ben ne yaptım işte şiiri şiiri şeyi rahatlama mayasında hem petrolün etkisine bağlı hem de suyun etkisine bağlı olarak birbirinden yoğunluğu farklı 2 sıvının etkisine bağlı olarak zaman içerisinde satırarası sonu örgütü nasıl ölçtüm işte.

Hiçbir sıvı yokken ağırlıklarını ölçtüm. Bakın kaya'nın ağırlığı başlangıçta ne burada 461 g, daha sonra da ne yaptım işte o kabın içerisine su doldurdum diyen de petrol doldurdum ve görüldüğü üzere düşerek sen de zaman ekseni ve belli aralıklarla ne yaptın? Bu ölçümleri yaptım. Şimdi petrol olduğu zaman zellikle baktığımız zaman petrol olduğu zaman petrol neydi daha?

Az yoğun bir malzeme olduğu zaman demek ki kaya'nın petrol tipi daha düşük yoğunluklu bir sıvıya doygunluğu için geçmesi. Zaman bakın neredeyse 8 saatlik bir zaman geçmiş su olduğu zaman petrole göre daha yoğun bir malzeme olduğu zaman işte yaklaşık 5 saatlik bir zaman geçmiş ve burada da her bir saatte ne yaptım? Satıra asyon özelliklerini burada ölçmüş oldum.

Tabii ki belli bir süre sonra satıra asyon değişmemesi ne demek işte demek ki kaya artık doymuş demek ki artık su alacak sıvı alacak içinde boşluk kalmamış demek. Demek ki birinci kısımda bu şekilde ne yaptım? Satürn misyonunun yüzde olarak zaman içerisinde bakın zaman tekrar göstereyim. Zaman burada satır asyon değişimi de burada saturation zaman içerisinde değişimini ölçmüş oldum. Şimdi üçüncü örnekte farklı bir proje.

Şeye sahip bir kaştan bahsetmiştik. Gene benzer şekilde ne yaptım hiç dışarıda rlm sıraya koymadan önce an 646 nokta 9 ve daha sonra da bakın ölçmeye başladım işte bir saat beklemişim. Saturation ilk bir saatte %40 ve bu deney bakın daha düşük porno sitesi olan bir kaya. Ağaçtaki deney 25 saat sürdü. Bakın buradaki kullanılan malzeme sıvı malzemesi su.

Ve buradaki kullanan asıl malzemesi su.

Buradaki toplam süre 5 saatken.

Çünkü bunun horoz sesi %10 üçken tamamen şeye doyması için geçen zaman 5 saatken poros testi yarıyarıya az olan bir kayışla tamamen suya doyması için geçen süre 25 saat yani 5 kat daha fazla olduğunu buradan görebiliyoruz. Demek ki suya doygunluk ne yapıyor? Projeye göre değişiyor. Yani o numunenin içerisinde boşluk yapısına göre değişiyor ve burada da ne yaptım? Bunların zaman içerisindeki porozite.

Iıı ya bağlı olarak saturation değerini örtmüş oldum. Şimdi tekrar gelirsek, demek ki aynı kaya üzerinde işte porozite %13 olan yüksek porteli bir kayışla. Özellikle suyun ve petrolün satranç oyununu şeyleri baktığımızda bakın petrol için geçen süre ortalama 8 saat.

Görüldüğü üzere su için geçen süre 5 saat demek ki yoğunluk farkı ne yapıyor daha.

Yoğun olan daha yoğun olan işte su petrole göre daha yoğun, daha hızlı bir şekilde ne yapıyor? Satürn asyon süreci tamamlıyor işte neredeyse 5 saat ama petrol biraz daha az. Yoğun olarak daha uzun sürede ne yapıyor? Satır rasyon süresi tamamlıyor. Hemen hemen satın rasyon evleri birbirine benziyor ama tek benzemeye kısım bakın. Şurada petrol için geçen ilave süre demek ki satürn rasyon nasıl belirlemiştim işte ağırlığını açmışım ve.

2 ölçüm arasındaki zamana böldüğün zaman satın rasyon değişimini bu şekilde ölçtüm. Şimdi baktığım zaman bu deneyden farklı olarak demek ki porno sitesi %13 olan kayadan daha düşük proteinli olağan işte izometrik kum taşında. Bu örneği bu uygulamayı tekrarladım ve gene su için bu çalışmayı yaptığım zaman baktığımızda tamamen satir olması yani kayanın içinin tamamen suyla dolması için geçen süre 25 saat.

Evet, 25 saatlik bir deney yaptım. Tabii ki bu deneyi yaparken ortamın sıcaklığının aynı olması gerekiyor. Japonya'daki laboratuarlarda ortamının çaktığı 21 derece olduğu için bu deneyi yapabilme imkanım oldu. O nedenle de deney koşu.

Bunları için ortam müsaitim. Evet gene baktığımız zaman burada satürn misyonunun bir negatif eksik olansa yer olarak değiştiğini, yani başlangıç noktalarına daha hızlı ileriki noktalarda daha yavaş olduğunu ne yapabiliyoruz? Satürn asyon hızını değiştiğini negatif ekspresi olarak değiştiğini buradan ne yapabiliriz görebiliyoruz. Evet tabii ki aynı kaya için özellikle daha düşük porteli olan bu izumi taşını.

Iıı petrol ile doldurmaya çalıştığım zaman?

Evet bakıyoruz bu suya doygunluk. Evet bu da şiiri hama evet daha projeli bir kaçta ne görüyoruz? Bakın suya doygunluk süresi 5 saatte sınırlı kalıyor. Daha öncekinde suya doyduğunu süresi 25 saat tek fark ne? Burada porozite görüldüğü üzere bakın yüzeyden bile görebilirsiniz, buradaki daha sık.

Daha düşük boşluklu bir yapı. Buradan da görebilirsiniz. Daha boşluğu geniş bir yapı, daha boşluğu büyütür. Olan yapıda ne oluyor? Tabii ki daha büyük olduğu için hemen dolmuş oluyor.

Şimdi baktığımızda bunların karşılaştırdığımızda birbirinden boşluk yapısı olarak polis de yapısı olarak birbirinden farklı 2 yapı içerisinde. Demek ki suyun hareket kapasitesi zaman içerisinde değişiyor. Bakın dolum kapasitesi burada 5 saat tekrar tekrar bunu söylüyorum, burada 25 saat demek ki.

Porozite boşluk yapısı ne yapıyor? Suyun hareket hızını ne yapıyor? Kontrol eden bir faktör. Evet şimdi siz bir kızlara gelelim. Demek ki burada protherm, aynı zamanda da her bir adımda sismik dalgalar ölçtüm. Bakın burada özellikle.

Hıı işte suya doygun kaçta? Işte ilk 5 dakikada bakın ilk 5 dakika dersek burada saat burada nedir? 10 saat dimi? 10 işte ilk 5 dakikada ölçümlere bakın görüyorsunuz ilk 5 dakikada yapılan ölçümler tabii ki.

Daha sık ölçümler aldım. Her 15 dakikada bir ölçüm aldım. Yani buradaki ölçüm ne demektir? Ölçümü aldım. 5 dakika bekledim, ölçüm aldım. 5 dakika bekledim. Tabii ki buradaki toplam süre nedir, ne kadar ölçüm varsa 5 dakikayla çarpmak lazım ama 100 tane ölçümü varsa burada 100 çarpı 5 dakika kadar bir süre geçmiş oluyor. Tabii ki buradaki değişim hızlı olduğu için değişimde bir yavaşlama olduğu durumda da ne yaptığım ölçüm süresinin 30 dakikaya ne yaptım? Yükseltmiş olduğum her 30 dak.

Ya da bir ölçüm aldım ve bu şekilde de ne yaptım? Zaman içerisinde lastik dalga yayılımının değişimine bağlı olarak sismik kızları tespit etmeye çalıştım.

Evet baktığımız zaman demek ki sonuçta yaptığımız çalışma da tabii ki ilk dalga genlikleri ölsün p dalgasıyla ilişkili olduğu için toplam olarak geçen süre burayı zoom yaptım. Demek ki buradaki yaptığım ölçümleri su enjeksiyonu yaptı. Neye yaptım, zimmi kayasına yaptım bunu polo sitesi düşük.

Evet düşük porteli kaya'da tabii ki düşük olduğu için süre deney süresi işte yaklaşık 30 saat diyebiliriz ve bu sürede görüldüğü üzere kaydedilen bu sinyal verilerini tek tek analiz ettim ve orada sismik kızları daha sonra nasıl bulduğumu göstereceğim ikinci örnekte demek ki nedir? Yüksek proteinli bir kaya içerisinde her.

Ne yaptım işte başında gene her 5 dakikada bir ölçüm aldım ve daha sonra da ne yaptım? 30 dakikada ölçümlerle bu deneyi 5 saatte tamamlamış oldum. Demek ki görüldüğü üzere bu deney için geçen süre neredeyse tamamen 5 saat. Niye bu kadar kısa sürdü? Bir önceki 25 saati tekrar söyleyelim, içindeki boşluk daha büyük olduğu için büyük boşluklar.

Iıı ya da büyük boşluktur. Bu kaya ne yaptı? Daha çabuk suyla doldu demek ki bu satürn.

Pozisyon suyun hareket hızı acaba sismik hızları nasıl etkiliyor?

10'a çıkart geçmeden önce ikinci deneyde petrol tabii ki o yıl Türkçe yağ deniyor ama o yılda ingilizceyi petrol demek ya bazen karıştırmayın o yıl.

Google translate çevirdiğim zaman yağ olarak çevirmiş bu petrol.

Şimdi baktığımızda demek ki ikinci örnekte de şiiri hama kayasına baktığımız zaman ne oldu? Şiraz'a kaymasında işte çalışmış olduğu alanı büyüttüm ve deney burada özellikle petrol kullandığım zaman işte.

Sen 7 buçuk saati buldu ve görüldüğü üzere satın rasyon hızlı olmuş olduğu kısımlarda e ne yaptın ölçüm aralıkları mı daha sık yaptığım satürn misyonunun yavaş ilerledi. Alanlarda da ölçüm hazırlıklarımı daha geniş yaparak çalışmamı 7 buçuk saatte burada bitirmiş oldum.

Şimdi baktığımızda sonuçta ortaya ne çıkıyor işte sismik kızları ne yaptık? Belirledik. Sismik kız değişimi zaman içerisinde bir kız değişimine işte satürn rasyon etkisi nedir diye baktığımızda görüldüğü üzere demek ki siz species değişimi.

Hemen hemen görüldüğü üzere çin'e sıvı.

Girişi arttıkça sismik hızlar ne yapıyor bakalım o şekilde.

Zaman içerisinde azalmış oldu. Tabii ki bunları hata olarak ne yapabiliriz? Kabul edebiliriz. Ölçümlerde hata olarak kabul edebiliriz. Görüldüğü üzere demek ki sıvı ortam kaya içindeki sıvı doygunluğu özellikle su doygunluğu arttığında görüldüğü üzere bu kayaç numarasındaki hız nolmuş zaman içerisinde azalmış olduğunu görebiliyoruz. Demek ki zaman içerisinde.

Işte yağmurlar yağıyor dimi, yağmurlar yağdığı zaman yeraltındaki su seviyesi ne yükselme meydana geliyor? Demek ki mevsim etkisine benzer bir şekilde ya da yerin altına sizler su pompaladığı zaman yerin üstünde daha çok petrol almak için ne yapmış oluyorsunuz? Görüldüğü üzere yerin altındaki.

Sismik hız büyüklüğünü azaltmış oluyorsunuz. Evet, diğer kısma geçelim. Bu da tabii ki poros sesi bir öncekine göre 2 kat yüksek olan.

Örnek üzerinde yapılan şeyler hama kaya örneği üzerinde yapılan sonuçları gösteriyor. Bakın buradaki tabii ki burada poros de yüksek olduğu için.

En sıvının girişinde hızlı olduğu için bakın çok hızlı bir şekilde ilk dakikalarda hız değişimine çok anormal olarak değiştiğini görebiliyoruz. Daha sonra bu değişim görüldüğü üzere önce bir.

Doğrultuda belli bir alana kadar azalması sabitleniyor ve belli bir alandan sonra da azalması sabitlendiği göre biliyoruz ve görüldüğü üzere demek ki toplam 5 saat içerisinde tamamen nukan'ın içi dolmuş suya doymuş ve hızlar ilk önce görüldüğü üzere birinci aşamada çok hızlı.

Olarak bir iniş çıkış yapıyor. Ondan sonra hız biraz daha hızlı, ondan sonra hız azaltın. Biraz daha yavaş olarak devam ediyor. Demek ki buradaki hız değişimi bir önceki ne baktığımız zaman poros sesi düşük olan düşük profilli bir yapıda hız değişimi bakın. Zaman içerisinde daha yavaş ve tek bir doğruyla ilişkili iken.

Daha yüksek promosyon yapıda görüldüğü üzere başlangıç başlangıçta çok hızlı.

Ve belli bir yere kadar burada.

Evet, burada belli bir yere kadar bakın buraya kadar daha hızlı ve buradan sonra da daha yavaş olarak devam ettiğini ne yapıyoruz göre biliyoruz.

Evet sonuca gelirsek tabii ki petrol etkisine bakalım. Petrol etkisi ilginç burada hız zaman içerisinde artmış gözüküyor. Diğerlerinde azalırken burada petrol tabii ki daha düşük yoğunluklu ilginç olan şey burada azalan hız.

Orada artmış olarak gözüküyor. Evet, hız ilginç burada artmış olarak gözüküyor. Görüyorsunuz. Buradaki değişim artan şekilde devam etmiş durumda. Yani suda zaman içerisinde suyu kaya içerisine gelişi sismik hızı azaltırken petrolün kaya içerisinde gelişir. Sismik hızı zaman içerisinde artıyor. Bu da birbirinden farklı yoğunluktaki 2 malzemenin.

Elastik dalga hızlarını etkisini bize gösteriyor.

Evet, sonuç olarak görüldüğü üzere ne yaptık burada burada mavi renkten neyi gösteriyor, satürn rasyonu gösteriyor, kırmızı renkten hızı gösteriyor. Görüldüğü üzere satılan asyon değişimiyle sismik kızların değişimi.

Hemen hemen birbirine benziyor. Özellikle şiir rahma kayasına baktığım zaman şiraz'a kayasına demek ki satıra asyon ya da bir yapının, bir kayanın suya doygunluğu.

Bunun artması durumunda ne yapıyor? Sismik kızlar önemli ölçüde yüzde olarak değişiyor. Bakın yüzde olarak ilk başta tabii ki satürn rasyon hızlı olduğu için sismik hız hızlı düşüyor, ikinci kısımda satın rasyon yavaş düştüğü için sismik kızda yavaş düşüyor. Evet, diğer ilk durum yüksek proteinli bir kaya da gözlenen durum. Tabii ki buradaki gözlem süresi.

Iıı ile ikinci durumdaki gözlem süresine bakalım. Burada poros sitesi daha düşük olan.

Ortamda e ne oluyor gene? Görüldüğü üzere maviler ve kırmızılar yani satürn asyon oranıyla hız oranı arasındaki değişim hemen hemen ilk başta daha hızlı.

Ve daha sonra da daha yavaş olarak devam ediyor. Evet, demek ki ne yaptık? Burada farklı boşluklu 2 yapıda aynı sıvının etkisine bağlı olarak e naptık poros tepkisini burada gözlemiş olduk. Burada sıvıyı ne yaptık, sabit tuttuk, sıvı burada suyu.

Suyu ne yaptık? Prosesi 2 farklı yapıda kullandık ve poros tepkisini ne yapmış olduğu satış rasyon.

Daha burada korelasyon etmiş olduk. Ikinciye baktığımız zaman ikinci örnekte de özellikle görüldüğü üzere.

Farklı burada kaya aynı silahla kayacı ama kullanmış olduğumuz sıvı farklı demek ki.

Ne yaptık? Önce suyu kullandık ve sonra petrolü kullandık. Baktığımız zaman neyi ölçmüş olduk? Yine yüzde olarak hız ve satırarası onun değişimi ine bağlı olarak sıvı etkisini burada gözlemeye çalıştık. Evet, genel olarak baktığımızda demek ki suyun azalmış. Ilaçlamada bakın başlangıçta daha hızlı, evet gene petrol de kullandığımız zaman gene başlangıçta tabii ki sıvıya göre.

Biraz daha yavaş olduğunu görüyoruz ama petrolün özellikle değişimi biraz daha yavaş olarak ne yapıyor? Değişiyor tabii ki. Yatay eksen burada zamanı gösteriyor. Petrolün yoğunluğu daha düşük olduğu için tabii ki satürn asyon ya da kayanın suya doyması daha uzun zaman aldığı için sismik azınlığın zaman içerisindeki değişimi daha yavaş.

Ve daha.

Düze yakın olarak daha yumuşak olarak değişmiş durumda. Evet, buradaki sıvı etkisi de ne yapabiliyor? Daha yoğun olan bir malzeme tabii ki daha az doyduğu için buradaki sıvı etkisine bağlı olarak tabii ki sismik hız değişimi değişiyor. Tabii ne kadar değişiyor? Baktığımız zaman hemen hemen burada bir defa sismik kızlarla.

Satürn misyonunun birbirini tamamen ilişkili olduğunu görüyoruz ama sıvıları yoğunluğuna bağlı olarak bu satürn rasyon süresinin değişimi.

Ve bu satılan asyon değişimi süresini değişime bağlı olarak da sizin kızın zaman içerisindeki hazalım değişimi eğrisinde farklı olduğunu buradan görebiliyoruz. Evet, bu örnek tabii ki kaya ortamında elastik dalga yayınlamanın nasıl oluşturulacağını bize gösteren önemli bir özellik. Özellikle petrol araştırma anlarında en önemli kavramlardan birisi porozite değeri satürn asyon.

D sismik kız ve biz bunu ne yapmış olduk? Tabii ki zaman kattığınız için 4 boyutlu yapılacak çalışmaların öncesinde bir fizibilite amaçlı çalışma olarak bunların nasıl kullanabileceğini gösterdik. Tabii ki atani, atanasyan dediğimiz işte dalga genlikleri düşmesi, işte elastik dalga geldiklerini düşmesi ne demek? Sismik kızın da tabii ki değişimini.

Etkileyen önemli bir faktör ve bunun tabii ki porozite yapısıyla satır asyon hızıyla ilişkili olduğunu bu çalışmada göstermiş olduk.

Evet, hemen hemen benim yapmış olduğum bu deneyle de son dersi bitirmiş olduk. Evet, anlaşılan bir şey var mı? Melisa çok hızlı anlatım ama en son bunu 2.008 yılında albert üniversitesi'ne sunmuştum. Ben nereden baksan 2.008 10 15 sene önce sunmuş olduğum bir sunumu burada hazır bir şekilde anlatmaya çalış. Evet ne kaldı kafanızda laboratuvar ortamında ölçülen elastik dalga yayınımı ile ilişkili olarak buyur Melisa senden alalım.

Ve dersimizi de sonra kapatalım.


Melissa Rahadatulaisy  Triananda   1:19:08

Aaa evet annem benim için çok özlü anne diyorum belki beğen aa tekrar video izlemek gerekiyor ve teker teker e yavaş yavaş anlatım.


Ali Osman Öncel   1:19:23

Tamam buyur Betül biraz hızlı anlatayım. Süre daraldığı için biraz da Süreyya aşık buyur Betül.


Batoul Haj Mousa   1:19:31

Hocam ben eee tamamen her şeyi anladım ama biraz laboratuvarda işlemler.

Biraz karışık oldu.


Ali Osman Öncel   1:19:40

Evet, evet.


Melissa Rahadatulaisy  Triananda   1:19:40

Hı evet.


Ali Osman Öncel   1:19:41

Evet, çok ileri bir konu ama son dersi de böyle bir sunumla bitirmek istedim. Tabii ki her şey anlaşılması için zaman gerekiyor. Ileride bir araştırma konusu olarak bu alanda yönelmek isterseniz işte böyle bir çalışmanın da yapıldığını duymuş olabilirsiniz. Hiç olmazsa tabii ki sürede dar olduğu için biraz hızlı anlatmak durumunda kaldım ama hiç olmazsa dersi finalinde böyle ileri.


Melissa Rahadatulaisy  Triananda   1:20:09

Evet.


Ali Osman Öncel   1:20:12

Düzeyde benim yapmış olduğum bizati laboratuvar ortamında yapmış olduğum elastik dalga deneyi 4 boyutlu lastik dalga deneyini bitirmiş olduk derse başladık. Haftadan dersi bitirdik, 13 hafta geçti. Neredeyse 13 saatlik böyle bir eğitimden sonra olmanız bundan sonra elastik dalga.

Yayınlama konusu biraz size daha açık, daha anlaşılır gelecektir. Evet, hepinize teşekkür ediyorum, sorunuz varsa sorabilirsiniz, sorunuz yoksa da burada dersimizi son verebiliriz.


Ali Osman Öncel dökümü durdurdu


 

No comments:

Post a Comment

Ders 04: Haftanın Ödevi

  ÖDEV