GİRİŞ

Şekil 1
Birkaç hafta önce Vize'den sonra öğrendiğimiz gibi Elastik dalgaların elbette var olan ve elbette birçok insanın bildiği ve tekrar duymaya aşina olduğu birkaç türü vardır. Sismik dalgalar, depremler ve diğer doğa kökenli olaylar gibi doğal olabilen aktif veya pasif bir kaynaktan üretilir. Ortaya çıkan dalgalar ortamdan geçer ve daha sonra kaydedilir ve ardından elde edilen verilerin sonuçlarından analiz edilir (Şekil 1). Daha önce ilk makalemde ivme, hız ve yer değiştirme konularını ele almıştım. Bu yazıda ise tabii ki daha yoğun bir şekilde tartışılarak temel konularla ilgili formüllerde içerecek. Bu nedenle, bu durumda mümkün olduğunca çok bilgiye ve kolayca anlaşılabilecek herhangi bir kaynaktan bilgiye sahip olmalıyız. Ayrıca, sadece Kaliforniya'da var olan çok önemli ve çok faydalı bir araç da tartışılmaktadır. Ve tabii ki burada tartışılacak pek çok önemli ve faydalı şeylerde var. Ayrıca elastik dalgalarla ilgili bir analiz yapacağımız ya da çalıştıracağımız zaman da dikkatli ve özenli olmamız gerekiyor. Tabii ki elastik dalgalarla ilgili formülleri mümkün olduğunca iyi anlamalıyız çünkü elastik dalgalardan bir şey hesaplayacağımız zaman ve ayrıca analiz sürecinde formül çok etkilidir. Ancak sadece formüller anlaşılmamalı, malzeme de derinlemesine anlaşılmalı ve meydana gelen deprem başta olmak üzere doğal olaylarda oluşan elastik dalgaların ölçümü ile ilgili araçlar da unutulmamalıdır. Böylece öğrendiğimiz hiçbir şey boşa gitmeyecek. Çünkü bu elastik dalga araştırması, doğa kökenli olaylar meydana geldiğinde çok önemlidir.

DERS 08 – ÖZET

"Elastik Deprem Dalgalarının Yayılımı" başlıklı makalemde (?) açıkladığım gibi, orada birkaç sismik dalga türünü açıkladım. Birincisi P dalgası ve S dalgasından oluşan Cisim dalgaları, ikincisi Rayleigh Dalgası ve Love dalgasından oluşan Yüzey dalgaları. Buna ek olarak, elastik dalgaların da her dalga tipindeki her dalga gövdesinde parçacık hareketine sahip olduğu ortaya çıkmaktadır, sıkıştırma dalgaları ve kesme dalgaları dahil. Bunlar bundan sonra açıklanacaktır. Bildiğiniz gibi dalgalar 3 boyutlu bir şekle sahiptir, bu nedenle 3 boyutlu dalgalar ortam boyunca üç boyutlu olarak yayılan dalgalardır.
Şekil 2

 3 boyutlu ortamda P dalgasının  yayıldığı gibi, yani sıkıştırma hareketini kullanarak üç boyutlu  bir biçimde iç, ve katı ve sıvı ortam boyunca yayılan bir sismik dalga genliği yür veya küçülür (Şekil 2). Dalgadaki 3 boyutlu dalgalar ise genlik, frekans, dalga boyu ve faz hızı gibi özelliklere, Sadece P dalgası değil, S dalgası da sahiptir. S dalgası 3 boyutlu dalgalar, ortam içinde üç boyutlu olarak yayılan ve sadece katı ortamlardan, kayma hareketi ile geçen sismik dalgalardır. Bu da ortamdaki parçacıkların dalga yayılım yönüne dik salınım yapmasına neden olur. 3 boyutlu S dalgalarının yayınımı, p dalgasındaki 3 boyutlu dalgalarla aynı özelliklere sahiptir. Sadece bu da değil, elastik dalgalardan olan yüzey dalgalarının da parçacık hareketi de vardır. Genellikle, yüzey dalgaları bir ortamın yüzeyi boyunca hareket eden dispersif dalgalar olarak adlandırılır. Yüzey dalgası parçacıklarının hareketi dalga yönüne paralel değildir. Rayleigh dalgaları en karmaşık ve en yavaş dalgalardır, saniyede 2 ila 5 kilometre arasında değişen hızlarda akar ve zemini oval bir şekilde rahatsız eder. En karmaşık ve yayılım hızı yavaş olduğu için seyahat süresi çok zaman alıcı uzun dalgalardır. PREM, radyal Dünya yapısına, sıkıştırma ve kesme dalgaları için derinliğe bağlı hız yapısına ve derinliğe bağlı yoğunluk yapısına sahip bir ön referans Dünya ve 1B Hız Modelidir. 

DERS 09 - ÖZET
Şekil 3
Sismik Dalga Görüntüleyici, depremlerden kaynaklanan sismik dalga yayılımını görselleştiren tarayıcı tabanlı bir araçtır. Dalga yayılımını hızlandırabilen, yavaşlatabilen veya tersine çevirebilen kontrollere sahiptir (Şekil 3). Depremlerin, Dünya'nın iç buharının oluşumu hakkında çıkarım yapmamızı sağlayan kanıtları nasıl sağlayabileceğini gösterebilir. Jeffreys-Bullen yer modeli, bir depremden sonra dalgaların ulaşması için geçen sürenin mesafeye göre nasıl değiştiğini gösteren seyahat süresi eğrilerinden türetilen basit katmanlı bir model olarak adlandırılabilir. Uluslararası Sismoloji Merkezi 1991 yılına kadar deprem tespit sürecinde Jeffreys-Bullen tablosunu kullanmıştır, ancak daha sonra yapılan bir incelemede Jeffreys-Bullen tablosunun 2-4 saniye daha yavaş olduğu ve kısa mesafelerdeki hızın güçlü üst manto heterojenliği nedeniyle revize edilmesi gerektiği görülmüştür.

Dalga parçacık hareketinin genliği, parçacık hareketinin maksimum genliği boyunca gerçekleşir. Faz dalga cephesi 90 derecelik bir açıya sahipken, diğer dalga cepheleri pozitif genlikten negatif genliğe (180 derece) ve minimum genlikten maksimum genliğe (270 derece) hareket ederken dalganın konumunu temsil eder. Dalga cephesi ve ışın yolu boyunca yayılan Sıkıştırma (P dalgası), kesme (S dalgası) ve Rayleigh (R dalgası) için ilk dalga cepheleri gösterilir. Dalga cephesinin neden olduğu tam dönüş, dalga cephesi segmentinin hızını, ivmesini veya yavaşlamasını bozar ve değişmesine neden olur. 

Sonuç olarak, ışın yolu bükülür veya kırılır. Sismik izi, bir sismik dalganın kaynaktan alıcıya giderken kat ettiği yoldur. Sismik kırılma ve yansıma gibi kontrollü kaynak çalışmaları için seyahat süresi genellikle aşağı doğru pozitif (?) olarak gösterilir.

 DERS 10 – ÖZET

Bu nedenle, alt manto yansıtıcılarını ararken yön bilgisini kullanmamız çok önemlidir, çünkü bu bilgi Dünya'nın derin yapısını anlamamızı önemli ölçüde geliştirebilir. Kesin olmak gerekirse, S dalgalarının üç geniş varyasyonu, 'kesme dalgalarının merkez üssünden uzakta her yöne aktığı farklı aşamalar ve Dünya'nın sınırlarıyla karşılaşıldığında ilk S dalgalarının değiştiği' farklı aşamalar vardır. Toprak veya kaya içinde sismik dalga hızının ölçülmesi durumunda sismik dalga genlikleri farklı ortaya çıkar. Bir deprem sırasında tipik olarak birkaç tür sismik dalga üretilir. Her dalga türü, depremin o andaki malzeme farklılığına bağlı olarak genlik değişimineşiddetine, kayanın yoğunluğuna ve elastikiyetine, ortamda ki basınca ve sıcaklığa bağlı olarak farklı bir hıza sahiptir.

P, alfa dalgalarının hızı ve s, Beta dalgalarının hızı, içinden geçtikleri ortamın fiziksel özelliklerine bağlıdır:

Alfa ve Beta hızları, yoğunluk (ρ) değerinin değişimine nasıl bağlıdır? Dolayısıyla, P yoğunluğunun (ρdeğerini artırmak alfa ve beta dalga hızını da artıracaktır, ancak alfa ve beta dalgaları arasındaki yol farklı malzemelerdeki hareket hızını etkileyecektir.

Şekil 3
Nafe-Drake Eğrisi (Şekil 4), P-dalgası hızı ile yoğunluk arasında deneysel olarak belirlenen bir ilişkidir. Tuz ve sülfür cevherleri gibi sadece birkaç
kayaç bu eğriden uzanır. Mafik mineral bileşimi, basınç, sıcaklık ve sıvı varlığı P dalgalarının hızını etkileyen faktörlerdir. Mafik mineral bileşimi, basınç ve sıvı varlığı nedeniyle S dalgalarının hızı artar azalır ve S dalgası yok olur. Erimiş kaya suyu, sıvı gibi ortamlar, Sıfır hız. Ve bunlar S dalgalarındaki hızı etkileyen faktörlerdir. Sismoloji ve jeoloji karmaşık bir etkileşime sahiptir. Sismik hızlar, farklı kaya türleri, mineraller ve yapılar gibi jeolojik yapılardan etkilenebilir. Sismik hız, yer kabuğunun doğasını ve yapısını belirlemek için yararlı bir tekniktir ve jeologların ve sismologların Dünya yüzeyinin altındaki çeşitli yapıları tespit etmelerine olanak tanır. Birch Yasası, hız ve malzeme yoğunluğu  arasındaki ilişkiyi parametreler ile tanımlayan fiziksel bir yasadır. V = a ρ  + b formülü ile katı yüzey tabakalaşmasını, çekirdek yapısını ve diğer jeolojik özellikleri araştırmak için kullanılabilir.

DERS 11 – ÖZET

Şekil 5
Sismometre, depremlerin neden olduğu yer kabuğundaki titreşimleri ölçen bir cihazdır. Deprem titreşimlerini algılayan ve ölçen bir ağırlık veya mıknatıs tarafından desteklenen bir kütleden oluşur (Şekil 5). Algılanan titreşimler elektromanyetik sensörler tarafından yakalanır ve bu kayıtlar depremin büyüklüğüne, yönüne ve süresine göre analiz edilir ve sismik aktiviteyi izlemek ve tahmin etmek için kullanılır. Sismograf, yeryüzünün hareketini ölçen bir cihazdır ve bir sismometre, yer hareketini algılayan sensörler ve bir kayıt sisteminden oluşur.

Dalga Denklemleri. Dalgalar, malzemenin elastik özellikleri nedeniyle Dünya'da katı ortamlarda hızlı hareket edebilir. Elastikiyet, bir malzemenin dış kuvvetlere tepki olarak deforme olma ve bu kuvvetler ortadan kalktığında orijinal şekline geri dönme kabiliyetini ifade eder. Yoğunluk, bileşim, elastik modül, heterojenlik, anizotropi ve malzemenin direnç kaybedip zayıflama, malzemelerin sismik dalgaları iletme kabiliyetini etkileyen faktörlerdir. Gerilme tensörü, deforme olabilen katı bir yeryüzü malzemesinde meydana gelen kuvvetlerin matematiksel bir tanımıdır ve malzemenin çeşitli yerlerindeki gerilmenin büyüklüğü ve yönü hakkında bilgi sağlar. Bu tensör, deformasyonun ölçülmesine yardımcı olur ve malzeme davranışı ve uygulanan kuvvetlere verilen tepki hakkında fikir verir.

Sismik hızlar. Basınçtaki artışın hacimdeki kesirli değişime oranı olarak tanımlanan ve malzemeyi birim alan başına sıkıştırmak için gereken kuvvetin bir ölçüsü olan yığın modülü K. Bir malzemenin kayma modülü m, malzemeyi deforme etmek için gereken birim alan başına kuvvetin bir ölçüsüdür. K kütle modülünün pozitif olması gerektiğinde, denklem Vp'nin her zaman Vs'den daha büyük olduğunu veya P dalgalarının her zaman S dalgalarından daha hızlı hareket ettiğini gösterir. Bir sıvının sertliği m 0 olduğunda, sıvının sertliği yoktur ve kaymaya dayanamaz, bu nedenle S-dalgaları Dünya'nın sıvı dış çekirdeği boyunca iletilemez.  Vp ve Vs'nin yorgunluğa olan bağımlılığı hemen açık değildir, ancak genel olarak, daha yoğun kayalar daha yüksek sismik hızlara sahiptir, çünkü elastik modüller K ve m, r'den daha hızlı artar.


 



DERS 12 – ÖZET

Şekil 6

Shake Alert, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) tarafından Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki işbirlikçiler ve Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi ile birlikte oluşturulan bir deprem erken uyarı sistemidir. Bir deprem tarafından üretilen ilk sismik dalgaları tespit etmek için sismometreler kullanır. Veriler derhal merkezi bir işleme merkezine gönderilir ve burada depremin büyüklüğünü ve yerini belirlemek için analiz edilir. Teknoloji, sarsıntı meydana gelmeden önce etkilenen yerlere uyarılar sağlar. Uygulamalar, kısa mesajlar, radyo ve televizyon yayınları ve diğer cihazlar bu bildirimleri alabilir. Merkez üssü ile sismometre arasındaki mesafe, Shake Alert tarafından sağlanan uyarı süresinin miktarını belirler (Şekil 6).

Ses dalgası denklemi, Dalgaların iki önemli olgusu vardır, zamanla girişim ve darbelerle girişim. Zamanla girişim, ortaya çıkan sesin yükselmesini ve alçalmasını içerirken, darbelerle girişim, dalgalar belirli bir hacim içinde senkronize olduğunda ortaya çıkan dalga modellerini içerir. P-Dalgası ve S-Dalgası bir kayanın zamanın bir fonksiyonu olarak deformasyonu hızlarla tanımlanır. Kayma hızı (S dalgaları) basitçe şekli değiştirirken, sıkıştırma hızı hacmi ve şekli değiştirir. Kayma hızı (S dalgaları), gözenekli kumtaşının deforme olmamış sematik kaya hacmi.

Elastik sabitler ve hızlar, Hız, bir malzemenin elastik sabiti tarafından belirlenir. Eğer bir malzemenin Young Modülü yüksekse (yüksek elastisite modülü), malzemenin ses hızı da yüksek olacaktır. Bu ses hızı, mühendislik tasarımı ve kalite kontrol gibi çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. Rastgele ortamda dalgalanan sismik dalgalar, dalgalar, heterojen veya kırılmış kaya oluşumları gibi rastgele değişen parametrelere sahip bir ortamdan geçerken meydana gelen dağınık sismik dalgalardır. Dalgalanmalar, sismik verilerin analizi ve yorumlanması üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir, çünkü dağınık dalgalar çözünürlük kaybına neden olabilir ve gerçek yeraltı özellikleri/gürültü ile jeolojik yapıların görüntülenmesi arasında ayrım yapmayı zorlaştırabilir.

 DERS 13 – ÖZET

Şekil 7

Kayalarda heterojenlik ölçümü: Elastik Dalga (Japonya İşbirliği Merkezi, Petrol). Amaç, Zamana Bağlı (4D) sismoloji, sıvıların gözenekleri doldurma hızına bağlı olarak su doygunluğu ve sismik hız değişimleri arasındaki ilişkiyi araştırmak için kullanılır. Laboratuvar, Lazer Doppler vibrometresinin temel prensipleri. Laboratuvar Model Deneyi (Sağ Dalga Formu).

Rastgele bir ortamda hareket eden dalgalar (2D Sismik Dalga Değişimi). Bunlar arasında Homojen Ortam, P ve S Dalgaları vardır, her ikisi de aynı dalga biçimine sahiptir. Ve Rastgele Ortam, P ve S Dalgaları, her iki dalga şekli de vardır. 

Sıvı Doygunluk Oranı Değişir. "Bazı maddelerin yoğunluğu" tablosunda yazıldığı gibi, petrol sıvısı (0.80) su sıvısından (1) daha azdır. Hızlandırılmış doygunluk değişiminde, izumi'nin su sıvısının %6,3'ü kadar daha büyük bir yüzdeye sahip olduğu, shirahma'nın ise petrol sıvısının %13'ü kadar daha küçük bir yüzdeye sahip olduğu görülebilir. Shirahama'nın Doygunluk Oranı %13'tür. Su Doygunluk Oranı, gözeneklilik değişimlerinin etkisidir. İzumi kum taşından, gözeneklilik %6,5 iken Shirahama kum taşı gözenekliliği %13'tür. Sismik hız 15 ila 30 dakika arasında dalgalanmaktadır.  Değişimin sismik dalga zaman atlaması için formül Hız = seyahat süresi / mesafe bağıntısından elde edilir

Şekil 8
. Izumi porozitesi %6,3 (su enjeksiyonu) için saat cinsinden geçen süre 5 dakika ile 30 dakika arasındadır ve 5 dakikadan sonra 10 dakika - 10 dakika - 5 dakikadır. Shirahama gözenekliliği %13 (su doygunluğu) için deney 30 dakika sürmüştür. Shirahama gözenekliliği %13 (yağ doygunluğu) için deney süresi 1 dakika-3 dakika-5 dakika-7 dakikadır. Shirahama kum taşı %13 gözenekliliğe ve İzumi kum taşı %6,5 gözenekliliğe sahiptir ve bu da su enjeksiyonu için sismik hızı etkiler. Akışkan ise sismik hızı etkilemektedir. Shirahama kum taşı (su enjeksiyonu ve petrol enjeksiyonu) %13 gözenekliliğe sahiptir.

Araştırma, ultrasonik dalgaları izlemek için yeni bir sistemin nasıl kullanılacağını göstermiştir. Gözeneklilik ve doygunluk gibi petrofiziksel değişiklikler, jeofiziksel özelliklerdeki zaman atlamalı değişiklikleri etkiler. Zaman atlamalı deneysel bir çalışma, 4D enstrümanlı bir petrol sahası araştırmasına başlamadan önce Fizibilite Risk Analizi için kullanılabilir. Uzun vadeli hedef, kısmen doymuş gözenekli kayalardaki zayıflama değişikliklerini ve mikroyapısal değişiklikleri açıklamaktır.

Şekil 9
 SONUÇ: Bu dersi takip eden birkaç hafta boyunca vize sonrası anladığım materyaldir ve anlaşılması kolay olsun diye iyi bir şekilde çoğaltıyorum ve anladığım gibi yazıyorum. Eğer hatalar varsa, lütfen elinizden geldiğince düzeltin.  Tabii ki bu dersin bilinmesi bizim için çok önemli. Bu şekilde depremlerin nedenlerini ve depremlerle ilgili şeyleri öğreniyoruz, çünkü bu depremlerin neden olabileceğini, nelerin bunlara neden olduğunu mutlaka merak ediyoruz. Bu bizim hayatımızın huzuru ve rahatı içindir. Bu yüzden bu önemli bilgileri öğrenmemiz ve öğretmemiz gerekiyor. Bu yazıda da bahsettiğim gibi, her şey birbiriyle bağlantılı. Ve tabii ki materyal çok fazla ve birkaç şeye bölünmüş durumda. Bu nedenle elimden geldiğince anladığım kadarıyla yazdım. Bu noktadan itibaren, doğa olayları meydana geldiğinde bir konuyu analiz ederken kullanılacak çok sofistike ve çok faydalı bir uyarı aracını, uygulama araçlarını ve formülleri tartışıyorum. Sadece yazı şeklinde değil, hatırlanması ve anlaşılması daha kolay olsun diye ilginç bir animasyon şeklinde de olabilir. Ve tabii ki bu dünyada yaşamın sürdürülebilmesi için her türlü bilim çok önemlidir. Gençler olarak bilgiyi mümkün olduğunca çoğaltmalı ve çevremizdeki yaşam için faydalı olabilmesi için birbirimizle bilgi alışverişinde bulunmalıyız. Bu nedenle zamanı olabildiğince iyi kullanın ve olabildiğince iyi öğrenin. Sadece materyalden değil, eğer materyal ne öğrendiğimizi anlamamız için yeterli değilse, meydana gelen doğal olayları uygulayarak analiz etmek gibi doğrudan müdahalelerde de bulunabiliriz ve buradan elde ettiğimiz verilerden uygun şekilde analiz etmeye başlayabiliriz, böylece çalışılan materyali daha iyi anlayabiliriz.

 Anahtar Kelimeler : Elastık Dalga ,Deprem , Dalga ,  Hızı ,  Hareket , Dünya.

Kaynakça:

1.Şekil

https://www.ensonhaber.com/ipucu/sismik-dalga-nedir

2.Şekil

https://www.google.com/imgres?imgurl=x-raw-image%3A%2F%2F%2F63152433bbe9483b4fdff30da8d9371052d7901383902830599b7b9bfb6d95ba&tbnid=O0jpuzMkFWP1tM&vet=12ahUKEwjgqMuW96H_AhX4D7cAHaU9CswQMygaegUIARDrAQ..i&imgrefurl=https%3A%2F%2Facikerisim.dicle.edu.tr%2Fxmlui%2Fbitstream%2Fhandle%2F11468%2F3099%2FUltrasonik%2520dalga%2520h%25C4%25B1z%25C4%25B1%2520%25C3%25B6l%25C3%25A7%25C3%25BCm%25C3%25BC%2520yard%25C4%25B1m%25C4%25B1yla%2520betonun%2520bas%25C4%25B1n%25C3%25A7%2520dayan%25C4%25B1m%25C4%25B1n%25C4%25B1n%2520belirlenmesi.pdf%3Fsequence%3D1%26isAllowed%3Dy&docid=1ZeBWswjNTqs1M&w=899&h=330&q=ELASTIK%20DALGA%20YAYINIMI&ved=2ahUKEwjgqMuW96H_AhX4D7cAHaU9CswQMygaegUIARDrAQ

3.Şekil

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fgelecekbilimde%2Fstatus%2F1661811927503306781&psig=AOvVaw0UmFPDtysd8pFZvNx7u80E&ust=1685705183586000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCPi0-6f7of8CFQAAAAAdAAAAABAJ

4.Şekil

https://dokumen.pub/qdownload/whole-earth-geophysics-an-introductory-textbook-for-geologists-and-geophysicists-978-0134905174-0134905172.html

5.Şekil

https://id.wikipedia.org/wiki/Seismometer

 

6.Şekil

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.countynewscenter.com%2Ftag%2Fshakealert%2F&psig=AOvVaw0rqfTUVSy45vSmlg3mn1u-&ust=1685706750458000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCJCi3pKBov8CFQAAAAAdAAAAABAY

 

 

7.Şekil

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.volcanodiscovery.com%2Fgeology%2Fglossary%2Fseismograph.html&psig=AOvVaw2i_TI9vVmIF4XoIWM1AHot&ust=1685707305441000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCKjC-pqDov8CFQAAAAAdAAAAABA3

 

 

8.Şekil

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fdocplayer.biz.tr%2F48737530-Sismik-dalgalar-doc-dr-esref-yalcinkaya-4-ders-sismogramlar-uzerinde-gozlenebilen-dalgalar-sismik-dalgalar-olarak-adlandirilir.html&psig=AOvVaw1FWAHXZKRWxeZQSMjBpdxh&ust=1685707598314000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCOD9waaEov8CFQAAAAAdAAAAABAE

 

No comments:

Post a Comment

Ders 04: Haftanın Ödevi

  ÖDEV